Fra kongebyer til gymnastik på stranden ved porten til Vesterhavet


Også i sommersæsonen 2024 har morgengymnastik på stranden ved Badevej i Søndervig været et gratis tilbud med instruktører fra ROFI

Med Gråsten Slot som bopæl for kongefamilien kan Gråsten kalde sig en ”kongeby”. Det kan Århus også, da de kongelige jævnligt holder til på Marselisborg Slot. Søndervig er på den måde ikke en kongeby, men til gengæld markedsfører byen og den lokale turistforening området med at være ”porten til Vesterhavet”.

Trods de geografiske forskelle mellem Sønderjylland, Østjylland og Vestjylland havde Søndervig, Aarhus og Gråsten lidt med hinanden at gøre mandag morgen den 29. juli. Folk derfra – og godtfolk fra andre dele af landet – var den dag fra kl. 9 til kl. 10 samlet til morgengymnastik på stranden for enden af Badevej i Søndervig. Her i 2024 har det for 10. år i træk været et gratis tilbud til alle hver dag i ugerne i ferieperiodens højsæson – de seneste ni år med instruktører fra ROFI Fitness til at lede morgengymnastikken.

Fra Gråsten og Aarhus

Marianne Kronbach fra kongebyen Gråsten var en af de 21 deltagere i gymnastikken denne mandag morgen.

- Vi er kommet her i området gennem omkring 30 år – de seneste 10 år i det samme lejede sommerhus. Men det er første gang, at jeg er med til morgenmotionen her på stranden. Det er supergodt. Det kan stærkt anbefales, fortalte Marianne.

Ægteparret Marianne og Jørgen Lægaard fra Aarhus hører derimod til de absolut mest garvede deltagere i morgengymnastikken. Hele juli hvert år tilbringer de i deres sommerhus i Søndervig, og gennem hele denne morgenmotions 10-årige historie har de været faste deltagere på stranden.

- Indtil nu i år har vi været her 15 gange. Det er blevet en fast og uundværlig del af vores ferie, at vi skal have en god start på dagen på denne måde. Vi nyder også det gode fællesskab med andre om gymnastikken under ledelse af dygtige instruktører og med Vesterhavet som nærmeste nabo. For os er naturen her omkring den bedste i Danmark, fortalte Marianne og Jørgen Lægaard.

De spiller i løbet af ugerne i Søndervig også tennis i Ringkøbing. Selv om de bor i Aarhus, har de tegnet sig som medlemmer af Ringkøbing Tennisklub for at støtte klubben. Ægteparret Lægaard sætter i øvrigt stor pris på, at tennisbanerne i Ringkøbing netop er blevet flot renoveret.

Det giver også Berit
et mentalt overskud

Fem forskellige instruktører fra ROFI Fitness har ledet gymnastikken i de fire uger, det har været et tilbud til de morgenduelige. Denne mandag er det Berit Simonsen, der er instruktør – som hun har været det i de fleste af årene siden starten for en halv snes år siden. Mange af os mener måske, at sommervejret 2024 har været lidt træls indtil nu, men det synes Berit ikke.

- Nej. Selv om solen ikke har skinnet hver dag, så synes jeg egentlig, at vejret har været OK til vores morgentræninger. Vi har gennemgående haft nogle skønne morgener på stranden. Jeg har i perioden ofte oplevet, at det har regnet, når jeg kørte fra Ringkøbing, men at det har været tørvejr, når jeg kom til Søndervig. Tilslutningen til træningen har også været god. En morgen med rigtig dårligt vejr var vi fem, mens der til gengæld har været dage, hvor over 50 er mødt op, fortæller Berit Simonsen.

Ikke kun deltagerne i morgengymnastikken sætter stor pris på dette sommertilbud. Det gør Berit også personligt. Dels fordi hun er glad for samværet om træningen med de mange deltagere. Dels fordi hun døjer med sygdommen sklerose.

- Jeg skal træne meget for at holde min krop stabil til at modstå sygdommen. Så er det dejligt at kunne gøre det i disse fantastiske rammer ved Vesterhavet i Søndervig. Det er med til at styrke min fysik, men giver mig også et mentalt overskud. Jeg glæder mig hver gang over at komme herud, når det er mig, der har tjansen som instruktør, siger Berit, der også er instruktør for hold i ROFIs fitnesscenter.

Ud over Berit har lederen af fitnesscentret, Ulla Birkmose, og Ida, Pernille og Sara fra ROFI været instruktører på stranden i de fire sommeruger. Sidste dag med morgengymnastik på stranden i denne omgang er fredag den 2. august.